İcra ve İflas Hukuku
Cebri icra hukuku adı da verilen icra ve iflas hukuku, borçların devlet kuvveti yardımı ile zorla yerine getirilmesini sağlayan bir hukuk dalıdır. Başka bir deyişle, alacaklıların devlet kuvvetinin yardımı ile alacaklarına nasıl kavuşacağı icra ve iflas hukukunun konusunu oluşturur.
İcra ve iflas hukukunun temel kaynağını İcra Ve İflas Kanunu oluşturmaktadır. İcra Ve İflas Kanunu hükümleri sadece özel hukuktan doğan alacaklar hakkında uygulanır. Buna karşılık kamu alacakları hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunun uygulama alanı bulur.
Hukukumuzda iki çeşit takip yolu kabul edilmiştir. Bunlar; icra takibi(cüz’i icra) ve iflas takibi(külli icra) dır. İcra takibi, bir veya birkaç alacaklının , borçlunun mal varlığından alacağına yetecek oranda haciz koydurması neticesinde alacağına kavuştuğu bir takip yoludur. İflas takibi ise tüm alacaklıların borçlunun bütün mal varlığından alacağını elde etmesine yönelik bir cebri icra yoludur.
Tüm bunlara ek olarak 7101 sayılı kanun ile yeni Konkordato müessesesi getirilmiştir. Daha önceki kanunumuzda da kendisine yer edinen Konkordato müessesesi yapılan düzenlemeler doğrultusunda uygulanabilir hale gelmiştir. Buna göre, borçlarını vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir. İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı da konkordato talep edebilecektir. Tüm bu süreçlerin eksiksiz olarak ilerleyebilmesi için hukuki yardım almanızda fayda bulunmaktadır.