Taşınmaz(Gayrimenkul) Hukuku
Gayrimenkul hukuku, diğer adıyla taşınmaz hukuku; miras hukuku, aile hukuku, borçlar hukuku gibi 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’unun bir alt dalı olup eşya hukuku başlığı altında düzenlenmiştir. Eşya hukukunun konusunu büyük oranda taşınmazlara ilişkin uyuşmazlıklar oluşturmaktadır. Bu uyuşmazlık bazen kira sözleşmesinden kaynaklanacağı gibi bazen kamulaştırma işleminden kaynaklanabilir.
Gayrimenkul hukuku detaylardan oluşan, oldukça kapsamlı ve zorlayıcı bir hukuk dalıdır. Bu sebeple hukuki bir yardım almaksızın süreci şahsen takip etmeye çalışmak telafisi mümkün olmayan zararlar meydana getirecektir. Zira taşınmazın mülkiyeti, tabi olduğu kanun, uyuşmazlığın neden kaynaklandığı vs. gibi bir çok sebeple uyuşmazlığa uygulanacak kanun değişecektir. Hatta çoğu zaman birden fazla kanun o uyuşmazlığın çözümünde etkin rol oynayacaktır.
Gayrimenkul hukukunun temel kaynakları arasında Borçlar Kanunu, Tapu Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Gecekondu Kanunu, Kamulaştırma Kanunu gibi bir takım kanunlar yer almaktadır. Görüleceği gibi gayrimenkul hukuku aslında karma bir hukuk dalı olup uyuşmazlığın türüne göre uygulanacak kanun da tespit edilecektir.